Cine va castiga Sahara Race (Namibia) 2017?


Ma uitam zilele trecute pe lista cu concurentii inscrisi la Sahara Race si incercam sa caut informatii despre cine sunt cei care vor lua cu asalt dunele desertului Namib cu intentia de a termina pe primele pozitii. O astfel de cercetare ti-ar putea lua ceva timp pentru ca nu te poti baza ca si criteriu doar pe cei care au iesit pe podium in editiile anterioare si nici nu cunosti cv-ul sportiv al celor care iau startul. Pe ce poti cu siguranta sa te bazezi cand incerci sa faci astfel de investigatii este faptul ca nici o persoana cu “toate cele la mansarda” nu s-ar alinia la startul unei curse de 250km pe nisip. Asadar, putina nebunie exista in fiecare. Iar acea nebunie, inconstienta sau cum vreti sa o mai numiti ii poate purta pe unii catre pozitiile fruntase.

Organizatorii insa parca mi-au citit gandurile publicand o lista cu cei care au sanse mari la o clasare frumosa la editia de anul acesta. Deh, ei au si avantajul unei baze de date si deci a unui istoric de la cursele anterioare. Mai mult decat atat, la inscriere ni s-a cerut sa completam un formular cu competitiile notabile la care am participat si rezultatele obtinute.

Photo credit: 4deserts.com

Asadar, Sahara Race (Namibia) 2017 începe pe 30 aprilie si se pare ca se anunta o cursa cel putin la fel de interesanta ca si cele de pana acum. Există o oarecare concurență in partea de sus a clasamentului, dar nici unul dintre participanti nu se detaseaza clar in lupta pentru primul loc, atat la barbati cat si la femei. Insa acest lucru va face cursa chiar mai interesanta de urmarit 🙂

La editia de anul trecut primul loc a fost castigat la masculin de Wataru IINO din Japonia care a si stabilit recordul cursei cu un timp de 22 de ore si 28 de minute. La feminin s-a impus Jax Mariash din Statele Unite cu timpul de 29 de ore si 10 minute. Rezultatele tuturor curselor din cadrul 4 Deserts sunt afisate aici.

Concurentii de top care sunt asteptati sa se lupte pentru o pozitie pe podium in 2017 vin din toate colturile globului, cu varste cuprinse intre 30 si 55 de ani.

MASCULIN

Ralph Crowley din USA revine pentru a noua oara intr-o cursa din circuitul 4 Deserts. Este membru al 4 Deserts Club si a terminat de asemenea si cele 4 curse din seria Racing the Planet, cea mai recenta fiind in 2016 in Sri Lanka. Cu toate ca a terminat pe pozitia 27 la Sahara Race (Egypt) in 2010, a avut de atunci 5 prezente pe podium, fie locul 2 sau 3 insa niciodata nu a reusit sa ajunga pe prima pozitie. Ar putea fi Sahara Race (Namibia) cursa lui Crowley?

Nu va fi insa o sarcina usoara pentru Crowley sa ajunga in top. Principalii adversari ii includ printre altii pe Iulian Rotariu (Romania), Jovica Spajic (Serbia), Felix Allen (UK) si Rafael Fuchsgruber (Germania). Si asta fara sa ii includem pe concurentii care se vor afla la prima participare si despre care organizatorii nu stiu mare lucru. Sa ne amitim de Neill Weir din Irlanda de Nord care a terminat pe treapta a doua a podiumului la Atacama Crossing in 2016, fiind prima data cand participa la o cursa multi etapa!

Rafael Fuchsgruber (Germania) – detinator a trei podiumuri 4 Deserts / Racing The Planet dar care nu a ajuns inca pe prima treapta.

Jovica Spajic (Serbia) – lucreaza in trupele anti tero. Una dintre primele sale curse alergate vreodata a fost Sahara Race (Egypt) in 2012 unde a terminat pe pozitia 12. De atunci a terminat pe podium multe curse de anduranta. In 2015 a terminat al optulea Badwater Ultramarathon si detine de asemena recordul Serbiei la proba de 24 de ore, reusind sa alerge in acest interval de timp nu mai putin de 222km. Jovica a terminat cu succes si celebra Cursa Tor de Geants (330km).

Romanul Iulian Rotariu si Felix Allen din UK au avut rezultate foarte bune in cursele anterioare. Iulian este la a treia cursa din circuitul 4 Deserts asta dupa ce anul trecut a terminat al patrulea Gobi March si al saselea Atacama Crossing. Felix va fi de asemenea la a treia participare la o cursa din circuit terminand pe pozitia 4 si 8 in 2014 si 2015.

Cu siguranta mai sunt si alti concurenti de top 10. Paul Borlinha din Canada, un veteran al 4 Deserts Grand Slam Plus a terminat pe pozitia a saptea in doua dintre cursele din anii trecuti. Nicola Benetti are la activ nu mai putin de 5 prezente in top 10 din 8 curse la care a participat pana acum, cea mai buna clasare fiind la Sahara Race (Egypt)

FEMININ

In clasamentul feminin va fi interesant de urmarit Kristinet Starck din Africa de Sud. Nu numai ca este si cea mai aproape ca si locatie de tara natala dar a si terminat pe locul 2, 3 si 5 in cursele din anii trecuti.

Una dintre rivale este de asteptat a fi Marina Lazic din Serbia care a terminat multe competitii de anduranta, printre ele numarandu-se si Tor de Geants si Sparthatlon, desi s-a apucat de alergare in 2014.

Carolina Monaci din Italia are un istoric impresionant de alergare in curse pe nisip, terminand prima intr-o cursa de 100km.

Lista cu sportivele de mai sus n-ar fi completa fara a o mentiona pe Ritta Hanninen din Finlanda care a terminat pe primele pozitii o multime de curse de 100+ km. Dupa ce a facut parte din echipa de management a 25 de curse din circuitul 4 Deserts, de data aceasta se va alinia la start din pozitia de concurent si vom vedea daca va forta sa ajunga pe pozitiile fruntase sau se va multumi doar sa termine cursa.

Toate stirile din timpul cursei vor putea fi urmarite aici: www.4deserts.com/sahararace

Asadar, fiti cu ochii pe numerele 20 si 65. Va promitem o cursa frumoasa ! 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.