De aproape un an, Sky Wellness s-a alaturat proiectului Andrei Gligor pana in Sahara, ajutandu-ma in ceea ce priveste antrenamentul de baza, functional, antrenament indispensabil oricarui alergator, fie de cursa lunga sau nu. Cu totii cred ca ne dam seama cat de important este sa avem o muscultatura echilibrata si puternica pentru a sustine corpul in timpul unui efort prelungit cum sunt cursele de maraton si ultramaraton.
Iulian Dinu, instructor la centrul de fitness si spa Sky Wellness, a inteles nevoia mea de a-mi intregi antrenamentele de alergare si cu cateva sesiuni pe saptamana de antrenament functional iar rezultatele in ceea ce ma priveste au inceput sa se vada imediat, atat in cursele lungi de anduranta, cat si in cursele pe distante mai mici, dar de intensitate ridicata. Recent, am primit cu bucurie propunerea de a antrena pe una din elevele lui Iulian, Bianca Ionita.
Bianca, prezentator stiri la KanalD, a practicat ani buni baletul, pentru ca mai tarziu sa faca o pasiune pentru snowboarding. Provocarea pe
care am primit-o a fost sa incerc sa ii corectez stilul de alergare, care din cauza anilor multi de balet, este putin deformat, piciorul avand tendinta de atinge solul cu varful degetelor!
La prima sedinta cand ne-am vazut, am constatat ca nu era totul asa negru pe cat mi se povestise si ca la viteze mici, de jogging, contactul piciorului cu solul se facea pe prima jumatate a talpii, pe pingea, exact asa cum ar trebui. Micarea era una naturala si de loc fortata. Problema apare atunci cand
viteza creste, tendinta piciorului fiind de a se sprijini foarte mult pe varf.
In urmatoarele sedinte vom stabili tipul de pronatie si alegerea unui pantof de alergare adecvat. Cel mai important sfat pe care trebuie sa il primeasca un alergator incepator (si asta este la fel de important si pentru alergatorii cu experienta) este acela de a-si alege perechea potrivita de pantofi de alergare. Ca incepator, ai nevoie de cea mai buna protectie pe care o pereche de pantofi o poate oferi. Numai o pereche de pantofi buni iti poate oferi destula absorbtie a socurilor, controlul miscarilor, flexibilitate si durabilitate.
Alergatul este un proces biomecanic complex in care, in general, atingi solul mai intai cu partea din afara a calcaiului. Odata aflat pe sol, piciorul tau se misca in rotatie spre interior. In cele din urma, piciorul se ridica de pe sol si impinge din calcai pentru a avansa. Rotatia piciorului spre interior si inapoi cand atingi solul se numeste pronatie si este un process absolut natural si normal.
Pronatia poate fi:
– insufucienta, atunci cand piciorul nu se misca deloc in rotatie sau numai foarte putin dupa contactul calcaiului cu solul.
– normala, cand piciorul se misca usor in rotatie pana intr-o pozitie neutra atunci cand face contact deplin cu solul si inainte sa impinga din calcai si degete.
– exagerata, cand piciorul se misca in rotatie prea mult in interior.