Hai la primul triatlon


Noiembrie 2011, Atena, emotii mari si primul meu maraton, dupa un antrenament spartan de 7 luni si 3000km alergati in antrenamente.Iunie 2014, aproape 3 mai tarziu – peste 11.000km alergati, 20 de maratoane, 5 ultra maratoane si multi oameni frumosi intalniti.

Era momentul sa fac urmatorul pas in cariera mea de sportiv amator, mai cu seama ca imi incoltise ideea cu ceva timp in urma: triatlonul. Ma uitam cu admiratie la cei din jurul meu care participau la astfel de curse, de la distante de sprint, olimpice si pana la distante lungi (half ironman si ironman). Si cum nu pot sta prea mult pe margine  cand vine vorba de astfel de provocari, anul trecut am inceput sa includ in programul meu obisnuit de antrenament, pe langa alergare si sesiuni de bicicleta iar de anul acesta din ianuarie, sub indrumarea Gerdei, sesiuni sustinute de inot. Incet incet au aparut si progresele, mai ales la inot, care era punctul meu slab, astfel incat am inceput sa ma gandesc serios  sa ma inscriu la primul concurs de triatlon.

Si cum Triathlon Challenge Mamaia este cel mai mare eveniment de triatlon din Europa de Est, m-am inscris la distanta olimpica (1.5km inot – 40km bicicleta – 10km alergare).

Evenimentul ajunge anul acesta in septembrie la a sasea editie si aduna la start pasionatii de inot, ciclism si alergare.  Organizatorii acestui eveniment, clubul sportiv Smartatletic, au lasant de curand campania „Hai la primul tau triatlon!”, care are ca obiectiv promovarea triatlonului ca sport accesibil si prietenos in randul publicului larg.

tri

De ce triatlon?
Iata cateva motive.
•    Pentru ca spre deosebire de alergare sau ciclism, triatlonul ofera un antrenament complet si complex.
•    Este cel mai cool sport de anduranta cu cea mai mare rata de crestere la nivel mondial.
•    Nu este doar un sport, ci si un stil de viata. Triatlonistii sunt o comunitate aparte unde prietenia si sportivitatea sunt la mare pret.
•    Prieteni noi. Triatlonul este cea mai buna punte de comunicare intre oamenii care il impart ca pasiune.
•    Fun & Fitness. Este cea mai buna cale sa-ti intri in forma fara se devina ceva plictisitor.

Mesajul campaniei este unul foarte clar: “oricine poate face un triatlon”, iar organizatorii vin in ajutorul potentialilor doritori cu informatii legate de echipamentul triatlonistului incepator, tips&tricks, nutritie, limbajul specific in triatlon, cat si un program detaliat de antrenamente pentru incepatori. Mai multe detalii aici

Probele destinate celor care vor sa faca primul lor triatlon, individual sau in echipa, sunt:
Supersprint: 400m inot + 10km bicicleta + 2.5km alergare
Sprint: 750m inot + 20km bicicleta + 5km alergare
Stafeta Sprint: 750m inot + 20km bicicleta + 5km alergare

De ce primul triatlon la Triathlon Challenge Mamaia?
•    Distanta foarte scurta si accesibila: 400m inot – 10km bicicleta – 2,5km alergare.
•    Traseu prietenos. Plat 100% la probele de bicicleta si alergare.
•    Siguranta. Traseul este 100% sigur, mai precis traficul auto este restrictionat, sunt politisti si jandarmi pe tot traseul si exista ambulanta in capatul fiecarui  traseu si la finish.
•    Infrastructura. Se va folosi infrastructura Cupei Europene de Triatlon ce va avea loc a doua zi, asadar evenimentul va fi la standard ITU (International Triathlon Union).
•    Premierea va fi separata. Mai precis participantii la primul lor triatlon vor fi premiati separat pe probele sprint si supersprint.

Anul acesta, evenimentul de la Mamaia va gazdui Cupa Europeana sub licenta ITU si Grand Final Romanian Triathlon Series, ceee ce inseamna de 2 ori mai mult spectacol si voie buna. Va fi o editie cu totul speciala, la cele mai inalte standarde de organizare si participare.  Sincer de abia astept, mai cu seama ca proba de inot a fost mutata in premiera anul acesta din lac in mare.

Pana atunci mai am un hop de trecut si anume Half Ironman, la Oradea, pe 21 iunie: 1,9km inot – 90km bicicleta – 21km alergare 😀

X-man Romania

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.