I can see you! 2


Desi m-am intors de o luna si jumatate din cea mai frumoasa aventura a vietii mele, alergarea a numai putin de 200km in Antarctica (despre care am scris aici), mintea mea inca proceseaza intreaga experienta, partile frumoase dar si provocarile unei astfel de incercari. Si ce imi aduc foarte bine aminte este nebunia pregatirilor, rezolvarea unui puzzle logistic destul de complex, incepand cu echipamentul, nutritia, calatoria in sine pana la linia de start.
Cand primesti de la organizatori un e-mail continand lista cu echipamentul obligatoriu, fara de care nu poti lua startul, lista ce se intinde pe nu mai putin de 12 pagini, fiecare articol avand specificatii clare si detaliate, atunci puteti intelege de ce am afirmat ca pregatirea cursei a fost o nebunie in sine.

In articolul de fata as vrea sa va vorbesc despre doua piese de echipament absolut necesare pentru cursa de acolo, si care pot fi folosite, ca tot suntem in sezon, atat la ski, dar si la turele montane (trekking, alergare). Este vorba despre doua perechi de ochelari. Conform cerintelor oganizatorilor, trebuia sa avem la noi o pereche de ochelari de ski si o pereche de ochelari “normali”, dar care sa aiba in lateral protectii impotriva viscolului. Ni se dadea ca model, vechii ochelari de exploratori, care in lateral aveau acele bucati de piele intre marginea ramei si tample. Un fel de John Lenon in expeditie polara 🙂

In toate cursele din circuitul CaliVita 7 Deserts am folosit o pereche de ochelari de la Adidas Eyewear, special conceputi pentru sporturile in aer liber, extrem de usori si reglabili pe mai multe directii, ochelari pe care din pacate i-am pierdut in Islanda, in timpul cursei Fire&Ice, dar cu care m-am inteles foarte bine; genul acela de ochelari pe care nu ii simteai ca ii ai la ochi.

Pentru cursa din Antarctica am ales doua modele: Adidas Tycane Pro Outdoor, ca si “ochelari obisnuiti” si Adidas ID2 PRO – ochelari de ski. Principala caracteristica pe care trebuiau sa o indeplineasca ambele modele era ca filtrarea luminii sa se faca in proportie de 90%. Cu alte cuvinte doar 10% din lumina trebuia sa treaca de lentile.

Adidas Tycane PRO Outdoor

Modelul Tycane a fost conceput special penturu aventura: catarat, ski, ture montane, ciclism sau pur si simplu plimbari in aer liber.
Lentila este curbata astfel incat am putut bifa si cerinta organizatorilor de a acoperi cat mai mult lateralele ochilor. Lentila LST este tratata la exterior pentru a impiedica picaturile de apa sa ramana pe suprafata ei si la interior pentru a preveni aburirea.

Rama este extrem de flexibila iar piciorusele se pot regla pe mai multe directii asigurand astfel o potrivire perfecta pe orice tip de contur al fetei. Pe partea interioara a ramei exista un strat subtire din burete care izoleaza si fixeaza bine rama pe fata. Un singur dezavantaj il gasesc persoanal la acest burete care se poate scoate (insa eu n-am stiut asta). Si anume, izoland foarte bine, se reduce ventilatia iar la efort intens, transpiratie, se creeaza condens si ochelarii se aburesc. Mi s-a intamplat o data in cursa, insa i-am luat de la ochi, i-am lasat putin “sa ia aer” si apoi au fost ok. Probabil daca as fi scos buretele, ventilatia s-ar fi realizat mai bine.

Photo credit: Racing the Planet

Piciorusele se pot prinde la spate cu o curea subtire, fixandu-i si mai bine in jurul capului. Eu nu am folosit-o pentru ca ochelarii stateau foarte bine fiind fixati de caciula si gluga gecii cu care alergam. Insa probabil ca la urmatoarea cursa (The Track – Australia 522km), voi folosi si aceasta curelusa, daca va fi cazul.

Ca o concluzie generala, pot spune ca modelul acesta este un model versatil, potrivindu-se in orice tip de aventura si pe orice tip de vreme. Sunt usori (28g!), flexibili, cu lentile de o calitate foarte buna si se muleza perfect pe conturul fetei.

Photo credit: Racing the Planet

Adidas ID2 PRO

Desi in emisfera sudica este vara in aceasta perioada a anului, in Antarctica, au fost zile, in timpul cursei, cand conditiile meteo s-au inrautatit si a fost momentul sa folosesc modelul ID2 PRO. Ochelarii conceputi special pentru ski, snowboarding, au mers se pare foarte bine si la alergare. In primul rand mi-au acopetit fata mai bine, protejandu-ma de viscolul puternic. Marele avantaj al acestui model este sistemul de lentile interschimbabile, care se pot inlocui din mers cu o singura mana si doua clickuri. Prima pereche de lentile se poate folosi in conditii meteo dificile, cu ninsoare abundenta si este tratata antiaburire. Cand vremea se imbunatateste si soarele isi face aparitia, se poate adauga a doua lentila (peste cealalta, insa fara sa se atinga intre ele), lentila care filtreaza mai bine lumina si protejeaza impotriva radiatiilor UV.

Ce mi-a placut foarte tare la acest model este ca sunt dotati cu tehnologie climacool. Practic vorbim de niste mici guri de aerisire in rama, care permit aerului sa circule intr-un mod ce nu deranjeaza vederea si previn aburirea. In cazul in care sunt folositi la ski, modelul este compatibil cu orice tip de casca, datorita materialului flexibil din care este facuta rama.

Photo credit: Racing the Planet

Desi nu am schiat in Antarctica si nu pot spune cum se comporta la o coborare in viteza pe partie, sunt convins ca ID2 PRO isi fac foate bine treaba pentru care au fost proiectati. Din 2010, de cand mi-am rupt meniscul la genunchiul stang, recunosc ca a trebuit sa renunt la sportul care mi-a placut inca de la 6 ani, si anume skiul. Si desi la aproape 9 ani de la incident genunchiul este bine, dovada a celor peste 25.000km alergati in aceasta perioada, inca imi este teama. Imi este teama sa ma urc pe schiuri si sa compromit poate o cursa sau intreg sezonul. Acum de exemplu pregatesc cursa din Australia din luna mai si orice accidentare care m-ar scoate pe “bara” cateva saptamani sau mai mult, nu mi-ar prinde bine. Insa imi este din ce in ce mai clar ca vreau sa revin pe skiuri.

Photo credit: Racing the Planet

Adidas Tycane Pro Outdoor si Adidas ID2 PRO sunt doua perechi de ochelari cu care eu personal m-am inteles foarte bine in Antarctica si pe care ii recomand tuturor pasionatilor de sporturi in aer liber. Greutatea redusa, calitatea materialelor, tehnologiile de ultima generatie folosite in fabricarea lor dar si optica performanta, sunt numai cateva din, as spune eu, argumentele atunci cand ai de ales din multitudinea existenta pe piata.

Aleo Romania sunt importatorii oficiali Adidas Eyewear, la ei putand gasi o multitudine de modele de ochelari (agrement, aventura, sporturi extreme).


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 thoughts on “I can see you!