Incaltamintea la Marathon des Sables 1


Cand trebuie sa alergi prin nisip 250km in 7 zile, cu distante intre 30km si 90km pe zi, incaltamintea capata dintr-o data un rol foarte important. S-au scris foarte multe articole despre ce incaltaminte ar fi cea mai potrivita pentru Marathon des Sables, pe un teren care poate varia de la dune mari, dune mici, teren plat, campuri cu bolovani si pana la munti.

2013-Marathon-des-Sables-Stage-2-El-Otfal-Jebel

Lasand la o parte preferintele fiecaruia legate de o anumita marca si model datorita obisnuintei utilizarii, o caracteristica generala se poate desprinde analizand incaltamintea participantilor la MdS. Majoritatea, daca nu toti, folosesc incaltaminte de trail. Nu stiu daca cineva foloseste pantofi de alergare de sosea.

Ca nu scapi de basici si bataturi si aceasta este o realitate a Marathon des Sables. Insa macar poti incerca sa le reduci pe cat posibil, folosind o incaltaminte adecvata. Gaiterele au si ele rolul lor. Acela de a tine departe nisipul de interiorul pantofilor de alergare. Insa chiar si cu ele, nisipul buclucas (care seamana mai mult cu un praf foarte fin) tot isi face loc inauntru.

shoes

Singura incaltaminte de trail pe care am folosit-o pana acum si de care am fost foarte multumit, a fost Salomon, modelul S-Lab XT5. I-am “alergat” anul trecut la curse precum: Brasov Marathon, EcoMarathon, Maraton Apuseni, Marathon 7500, Hercules Marathon, Azuga Trail Race si s-au comportat excelent pe teren accidentat, atat pe urcari cat si pe coborari, indiferent daca terenul era uscat sau umed.

Stabilisem deci o relatie de incredere intre mine si pantofii Salomon, atunci cand venea vorba de alergari pe teren accidentat. Si era logic sa vreau sa-i duc si in desert. Mai cu seama ca trecusera cu brio si testul alergarii pe nisip. Deoarece, anul trecut, la Sahara Marathon am alergat tot cu ei si am terminat cei 42km fara basici sau bataturi, chiar daca am avut ceva nisip inauntru la finalul cursei.

Asadar, modelul S-lab XT5, erau la sfarsitul vietii. Aveau multi kilometri la bord iar talpa se tocise, transformandu-se intr-una similara pantofilor de alergare de sosea. Era clar ca trebuiau sa se retraga, desi isi facusera bine datoria si imi parea rau ca trebuie sa ne despartim 🙂

A fost momentul in care Salomon.ro mi-a facut o mare surpriza oferindu-mi doua modele: S-Lab XT6 si S-Lab Sense4 Ultra Soft Ground care cu siguranta vor face de acum inainte multi kilometri atat la MdS cat si la curse de trail din tara si de ce nu si din afara. Am facut ieri primii kilometri cu XT6 si sunt la fel de confortabili ca si modelul precedent, oferind o buna stabilitate si absorbtie a socurilor. Sunt convins ca isi vor face treaba de minune la Marathon des Sables iar in cele 15 zile cat au mai ramas pana la plecarea in Maroc nu mai ramane decat sa le fac “rodajul”. Multumesc Salomon.ro!

SalomonSalomonSalomon


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One thought on “Incaltamintea la Marathon des Sables