Namibia – o amintire frumoasa, Gobi – o provocare uriasa


Nici nu a trecut o luna de cand am incheiat prima cursa din circuitul CaliVita 7 Deserts si am inceput sa imi fac bagajele pentru urmatoarea destinatie, Gobi March (China): 250km de alergare in vestitul desert Gobi, la granita cu Mongolia, pe vechiul drum al matasii.

Nu stiu cand a trecut timpul si iata-ma din nou pregatind echipamentul, mancarea liofilizata, gelurile, pudrele izotonice sau de recuperare, vitaminele si mineralele, produsele de igiena, kitul pentru basici si bataturi, in mare cam tot ce presupune logistica unei astfel de curse. Desi mi-a intrat oarecum in reflex si cred ca si trezit din somn stiu ce am de facut, tot cu listele si cu cantarul pe birou sunt, adaugand unele lucruri si taind de pe lista altele, totul pentru a gasi varianta optima in care rucsacul sa fie cat mai usor, fara insa a scapa nimic din ceea ce prevede regulamentul concursului. Nu vreau sa intru acum in detalii legate de ceea ce presupune pregatirea unei astfel de curse. Daca sunteti curiosi, va invit sa cititi ultimul numar al revistei Running Mag, prezent in toate centrele Inmedio, unde veti gasi un articol stufos despre ce inseamna pregatirea unei curse de 250km in desert, din punct de vedere logistic.

Sahara Race (Namibia) a fost prima cursa dintr-un proiect ambitios, acela de a alerga 7 curse multi etapa, de autosuficienta, pe toate cele 7 continente pentru a strange resursele necesare plantarii si ingrijirii de catre Padurea Copiilor, a 7 hectare de padure pe terenuri degradate din sudul Romaniei. A fost o cursa pe cat de grea pe atat de frumoasa, o cursa la care am ras, am plans, pentru ca mai apoi sa rad din nou si tot asa, pana cei 250km au fost istorie.


Distanta dintre cele doua curse este extrem de mica pentru refacare, doar sase saptamani. In acest timp principala mea preocupare este redurecerea pe cat posibil a inflamatiei provocate de chistul parameniscal de la genunchiul stang, “belea” cu care m-am ales inainte cu o luna de a pleca in Namibia (povestea Sahara Race o puteti citi aici). Este o perioada destul de frustranta pentru mine pentru ca nu am voie sa alerg (slava Domnului ca am voie sa pedalez) si ma chinui din rasputeri sa respect sfaturile echipei de profesionisti pe care o am alaturi de mine si care fac totul pentru ca eu sa ma prezint intr-o forma buna la linia de start. Ma bucur din suflet ca am gasit la CentroKinetic oameni super faini si dedicati recuperarii si stiu ca sunt pe maini bune. Iar asta ma face sa am incredere ca voi duce acest proiect la capat. Respect cu strictete programul sedintelor de fizioterapie (drenaj, electroterapie, ultrasunet) precum si sedintele de kinetoterapie pentru ca stiu ca imi vor face bine. Ceea ce imi este foarte greu este faptul ca a trebuit sa ma abtin si sa nu alerg. Din fericire la sfarsitul saptamanii voi putea face niste alergari usoare sa vedem in ce stadiu sunt inainte de a pleca spre China.

Gobi March va fi o provocare mai mare decat a fost Sahara Race si asta din cateva motive:

– este o cursa cu diferenta mai mare de nivel (3116m)
– intr-o saptamana voi avea parte de toate cele patru anotimpuri si o mare varietate de forme de relief, fiind o cursa ce combina peisajul alpin montan si temperaturile scazute aferente unei altitudini de 2900m si dunele de nisip specifice desertului, unde temperatura urca spre 40-45 de grade Celsius
– etapa lunga (80km) va fi in ziua a cincea si nu a patra ca la Sahara Race, iar asta va spori putin dificultatea ei avand in vedere oboseala acumulata in primele 4 zile cand lasi deja in urma 160km

Pentru cei pasionati de cifre, las aici distantele etapelor, profilul si harta cursei precum si cateva poze si un film de la editia de anul trecut.


Etapa 1 35 km
Etapa 2 37 km
Etapa 3 42 km
Etapa 4 44 km
Etapa 5 80 km
Etapa 6 12 km
Daca vreti sa imi scrieti in timpul cursei, o puteti face intrand pe site-ul oficial la sectiunea competitori si dand click pe pliculetul din dreptul numelui meu (https://www.4deserts.com/gobimarch/competitors). Mesajele de la voi intr-o astfel de cursa sunt o adevarata hrana pentru suflet. Iar eu va multumesc din inima pentru asta!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.