Marathon des Sables


Marathon des Sables a fost catalogata acum cativa ani de Discovery drept cea mai grea cursa de anduranta din lume. Poate fi considerata pe drept cuvant o cursa de supravietuire. Este vorba despre 250 de kilometri de alergare in sapte zile (sase etape), sub soarele arzator al desertului Sahara. Cei care se incumeta sa ia startul, alearga avand in spate un rucsac cu toate cele necesare supravietuirii unei saptamani in desert: haine, sac de dormit, mancare, kit de supravietuire. Organizatorii pun la dispozitie doar apa (care este rationalizata), asistenta medicala la nevoie iar la finalul fiecarei zile, adapost in corturi berbere.

Nu numai conditiile climatice si terenul pe care se alearga fac din aceasta cursa o piatra de incercare pentru orice alergator. Dificultatea dar si frumusetea ei consta in cum stii sa iti gestionezi resursele de-a lungul intregii saptamani pe care o petreci in desert (mancarea, echipamentul, suplimentele nutritive). Pentru ca ce ai pus in rucsac in prima zi e bun pus. Nimeni nu iti mai da nimic timp de o saptamana.

Cursa se desfasoara in fiecare an in luna aprilie incepand din 1986 si in pofida taxei de participare destul de piperate (3400 euro) locurile sunt limitate la 1000-1200 si se ocupa la scurt timp dupa deschiderea inscrierilor.  La fiecare editie traseul este diferit si presarat cu surprize pe care participantii le afla la fata locului inainte de startul primei etape.

In 2015, a avut loc editia aniversara cu numarul 30 iar surpriza pregatita de oranizatori a fost ca etapa a patra, denumita etapa mitica (sau etapa lunga) a masurat nu mai putin de 93km, fiind cea mai lunga etapa lunga din istoria MdS.

 

marathon-des-sables-2015

Cursa este dominata de cativa ani buni de doi frati marocani, care si-au disputat impreuna jumatate din editiile de pana acum: Lahcen Ahansal 10 victorii si Mohamad Ahansal 5.

Eu am avut privilegiul sa alerg la Marathon des Sables de doua ori, in 2015 si 2016 iar experienta in sine este greu de redat in cuvinte. Am incercat totusi sa-mi astern ” pe hartie” gandurile, trairile si tot ceea ce am simtit in cele doua saptamani petrecute in Sahara.
Imbinarea pasiunilor fiecaruia dintre noi cu atragerea de fonduri pentru sprijinirea cauzelor in care credem poate fi o calatorie pe alocuri dificila dar extrem de frumoasa si plina de satisfactii. Prin participarea la cele doua editii Marathon des Sables, am strans suma de 2000 €, echivalentul a 2000 de copacei plantati si ingrijiti in 

Povestea Marathon des Sables 2015

Povestea Marathon des Sables 2016

Cum m-am pregatit pentru Marathon des Sables

Parteneri