Sahara Race – ce ma asteapta in prima cursa din CaliVita 7 Deserts


A mai ramas foarte putin pana cand voi lua startul in cea mai mare aventura a vietii mele, circuitul de curse extreme CaliVita 7 Deserts. Nici cand scriu aceste randuri parca nu imi vine a crede la ce m-am inhamat. Am sentimente amestecate: bucurie, emotie dar si frica si respect. Emotia si bucuria cred ca sunt de la sine intelese in contextul de fata, deoarece mai este putin si imi “vad” proiectul intr-adevar intamplandu-se. Dupa aproape un an de planuri, calcule, pus la punct fiecare detaliu, miile de ore de antrenament, pe 30 aprilie voi incepe aventura alergand in cel mai batran desert al planetei, desertul Namib. Pe de alta parte nu pot sa nu recunosc ca imi este si frica, insa tocmai frica m-a facut pana acum sa duc la bun sfarsit toate proiectele mai mult sau mai putin nebunesti. Este un sentiment care ma tine “in priza” si care nu ma lasa sa ma culc pe o ureche atunci cand aceasta ar fi cea mai la indemana solutie. Nu in ultimul rand respectul profund pe care il am fata de natura si zonele unde voi alerga intregeste acest mix al trairilor pe care le am zilele acestea. Pentru ca nu poti merge in desert cu aroganta. Trebuie sa fi umil, sa-l asculti, sa-l respecti si sa te consideri norocos daca iti va da voie sa termini cursa.

Sahara Race se desfasoara in fiecare an in desertul Namib, cel mai batran desert al planetei (aproximativ 80.000.000 ani), in parcul national Skeleton Coast. Voi alerga 250km in 6 etape in regim de autosuficienta pe un teren foarte variat: plaja unde desertul intalneste oceanul Atlantic, printre epavele corabiilor esuate, colonii de foci, albii de rauri secate, platouri intinse si dealuri precum si faimoasele dune de nisip, ale caror altitudine ajunge pana la 380m, fiind considerate cele mai mari din lume.

ETAPA 1     30  April   39 km
ETAPA 2     1   May     40 km
ETAPA 3     2   May     43 km
ETAPA 4     3-4 May   81 km
ETAPA 5     5   May     40 km
ETAPA 6     6   May       7 km

La fel ca si la Marathon des Sables, formatul cursei impune alergarea cu un rucsac in spate care va avea aproximativ 10kg si in care voi avea toata mancarea, echipamentul, articolele de igiena si medicale, suplimentele nutritive pentru toata saptamana. Organizatorii pun la dispozitie apa pe traseu si in tabara de baza (insa este limitata), adapost in corturi la finalul etapelor si asistenta medicala in caz de nevoie. In rest fiecare concurent trebuie sa se descurce toata saptamana cu ceea ce are in rucsac.


Avand deja experienta a doua astfel de curse (Marathon des Sables 2015 & 2016) pot spune ca partea logistica este una extrem de importanta si poate face diferenta dintre succes si esec. Si aici este vorba despre tipul de echipament folosit, mancarea, suplimentele nutritive dar si impartirea lor pe zile si organizarea lor in rucsac. Toate puse cap la cap sunt menite sa-ti faca viata un pic mai usoara in desert. Bineinteles ca partea fizica si mentala au si ele rolul lor bine stabilit intr-o astfel de nebunie. Sa te arunci intr-o astfel de competitie fara un antrenament serios nu este cea mai buna abordare iar in ceea ce ma priveste am reusit spun eu sa ma tin de un plan de antrenament pus la punct inca de anul trecut, acumuland in ultimele 8 luni aproximativ 2400km alergati (210 ore) si 130 de ore petrecute in sala de fitness.

Bineinteles ca un proiect de o asemenea anvergura, ce presupune alergarea unor astfel de curse pe fiecare dintre cele 7 continente n-ar fi fost posibila fara ajutorul partenerilor carora vreau sa le multumesc din suflet pentru ca sunt mereu langa mine atunci cand vin cu cate o idee nastrusnica, ma inteleg si ma sprijina neconditionat, iar asta este mare lucru.

CaliVita Romania – sponsorul principal, care a asigurat plata taxelor de participare a celor 7 curse si imi pun la dispozitie multivitaminele, antioxidantii si mineralele de care am nevoie pe tot parcursul proiectului.
Xnutrition – suplimentele necesare partii de recuperare atat in antrenamente cat si in curse (proteine, aminoacizi) dar si bautura izotonica
Quantum Sport – parteneri pe tot ce tine de echipament prin branduri precum CEP, Hoka One One si nu numai dar si pe partea de geluri energizante SiS
StemSure si Doctor MIT – pentru asigurarea mancarii liofilizate pe care o voi folosi in curse
Trisport – pentru ca are grija sa nu ma pierd in desert, punandu-mi la dispozitie ultimul model de ceas de la Garmin, Fenix 5X.
RunningMag – revista in care veti gasi detalii despre fiecare “isprava” a mea din circuitul CaliVita 7 Deserts

Fiecare dintre voi sunteti o piesa extrem de importanta dintr-un mare puzzle a carei imagini era cu totul neclara acum un an, dar pe care am inceput sa o conturam impreuna iar pentru asta va multumesc.

Calendarul complet al proiectului este urmatorul si il am in minte tot timpul, asta ca sa nu uit vreo clipa in ce m-am bagat si sa-mi realimentez acel sentiment de frica, ce ma trezeste la realitate atunci cand atipesc un pic.

APR 2017 – Sahara Race (Namibia) – 250km
IUN 2017 – Gobi March (China) – 250km
SEP 2017 – Grand 2 Grand Ultra (USA) – 273km
AUG 2018 – Fire & Ice Ultra (Islanda) – 250km
OCT 2018 – Atacama Crossing (Chile) – 250km
NOV 2018 – The Last Desert (Antarctica) – 250km
MAI 2019 – The Track (Australia) – 522km

Va fi greu? Va fi usor? Nu pot stii de acum. Desi, uitandu-ma mai sus tind sa inclin spre prima varianta.
Viata este ca un maraton montan. Cu multe suisuri si coborasuri, cu momente de bucurie dar si cu momente in care ai vrea sa renunti. Si de multe ori suntem tentati sa facem asta, sa alegem calea mai usoara. De multe ori ne gandim doar la noi si la ceea ce ne face pe noi fericiti. Daca insa pentru o clipa ne scoatem pe noi din ecuatie si ne gandim si la binele celorlalti, totul se schimba. Si atunci ne vom simti cu adevarat impliniti.

Imi place sa alerg. Alerg mult si ma bucur in fiecare moment cand fac asta. Iar de 3 ani alerg cu un scop. Aleg pentru ca imi pasa de viitorul nostru si al copiilor nostri. Si de fiecare data cand  imi este greu ma gandesc ca in spatele oricarui mic succes sta multa munca. Iar Padurea Copiilor reprezinta multa munca facuta de o mana de oameni responsabili si pasionati. Iar asta imi da putere, imi da un sens. Voi continua sa alerg si o voi face cu rost. Si asta pentru ca la sfarsitul calatoriei vreau sa privesc in urma cu bucurie. Vreau ca alergarea mea in 7 deserturi pe 7 continente sa aiba ca rezultat nasterea a 7 hectare de padure noua plantata si ingrijita de Padurea Copiilor. Si va invit si pe voi sa fiti parte a acestei calatorii: http://padureacopiilor.galantom.ro/7deserts

Padurea Copiilor a creat pe Facebook un grup de suport deoarece gandurile voastre bune si incurajarile ne dau aripi, noua alergatorilor. Ne fac sa trecem mai usor peste momentele dificile din curse, ne dau o motivatie in plus sa ignoram durerea si sa ducem cursa la bun sfarsit.

Mi-ati fost alaturi in ultimii doi ani la Marathon des Sables si am printate si acum pe hartie mesajele voastre pe care le mai citesc din cand in cand. Va multumesc din inima pentru ca imi dati sentimentul ca nu sunt singur acolo si ca pasii mei prin desert sunt sustinuti de incurajarile voastre. Daca vreti sa imi fiti alaturi si in aceasta aventura pe cele 7 continente va invit sa va alaturati grupului de sustinatori: https://www.facebook.com/groups/1891395877742452/

Padurea Copiilor va va tine “in priza” prin postari cu vesti la cald din timpul curselor.

Iar daca doriti sa ne vedem fata in fata si sa povestim despre acest proiect in timp ce savuram cate o prajitura specifica fiecarei zone de pe Glob in care voi alerga, va invit sambata, pe 22 aprilie la evenimentul 7 deserturi pentru 7 deșerturi, la Lebbuchenhaus, Strada Sarmisegetuza, nr. 4 in zona Pietei Universitatii din Bucuresti, incepand cu ora 18:00 (https://www.facebook.com/events/389677744752695).

Inca 10 zile pana la plecare, 13 zile pana la startul primei etape din Sahara Race. Incep emotiile. Va pup si va iubesc.

Andrei.

@Photo Credits: http://www.4deserts.com/sahararace/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.