In aprilie anul acesta, dupa intoarcerea de la Marathon des Sables, aveam sa aflu vestea care mi-a umplut inima de bucurie: urma sa fiu tatic! Mi-am dorit enorm de mult acest lucru si iata ca in sfarsit avea sa se intample. Parca tot ceea ce stiam pana atunci despre mine, despre viata mea, despre ceea ce facusem pana atunci si mai ales despre ceea ce urma sa fac de atunci incolo, incepea sa capete un sens.
Si ca un viitor parinte responsabil ce urma sa fiu, au inceput, ca pe langa blogurile sportive, recenziile despre echipament, nutritie sau diferite curse, sa ma preocupe din ce in ce mai mult blogurile despre copii, incepand de la amenajarea camerei, articole necesare in primele luni de viata, nastere, celule stem, si cate si mai cate. Era un domeniu nou pentru mine dar cu cat citeam mai mult cu atat imi dadeam seama de complexitatea si frumusetea lui si nu faceam decat sa astept cu nerabdare clipa in care imi voi tine fetita in brate 🙂
Acum cateva luni vorbeam cu un prieten bun, antenor de fitness la Bery Fitness & Spa si ne-am surprins dandu-ne mesaje despre carucioare, patuturi si alte articole de gen. Iar cu numai cateva luni inainte vorbeam despre Ironman, costume de neopren, produse de recovery dupa curse, tipuri de antrenamente, etc. Intre timp sotia lui a nascut o fetita, la scurt timp dupa terminarea primului lui Ironman, la Oradea. La finish ne-am felicitat amandoi: devenisem Ironman si eram viitori tatici de fetite 😀
Un punct de plecare in toata documentarea mea a fost blogul prietenului meu, Daniel Osmanovici www.tataincepator.ro, de unde am aflat o multime de lucruri interesante, desi, intre timp, omul nu mai era atat de incepator, fetita lui, Tea, fiind dovada vie ca se descurca de minune si ca va face fata cu brio si baietelului cu care “barza” va veni in curand.
Din aprilie si pana acum au urmat asadar luni intregi de documentatie si studiu in ceea ce priveste alegerea caruciorului. Ce, credeati ca e asa de simplu? O sa fiti surprinsi daca dati o cautare, cate firme si modele exista si mi-a luat ceva timp pana am deslusit misterele ofertelor de pe piata: carucior doar cu parte sport (bun de la 6 luni in sus), carucior 2 in 1, 3 in 1, landou, scoica, scaun de masina, carucior cu patru roti, cu 3 roti, o mie si una de accesorii, etc. La inceput am fost naucit si bineineles am cerut sfaturile prietenilor cu copii, legate de alegerea caruciorului. Am primit extrem de multe sfaturi pe care le-am ascultat si mi-am facut o idee despre ceea ce imi doresc de la un carucior. Eram asa de concentrat pe treaba asta incat ajunsesem sa nu ma mai uit pe strada dupa o bicicleta frumoasa sau un model nou de incaltari de alergare ci sa intorc capul dupa carucioare :))
In opinia mea caruciorul bun pentru copilul meu si pentru mine trebuia sa aiba doua caracteristici principale:
1. sa fie din materiale de calitate astfel incat sa asigure confortul necesar iar sanatatea copilului sa nu fie afectata in vreun fel, si ma refer aici la tot ceea ce alcatuieste un carucior: cadru usor, cauciucuri cu camera, amortizoare, captusala landou si parte sport. Am auzit de multe ori: “cele mai bune sunt cele care se strang tip umbrela, sunt cele mai usoare”. Or fi usoare, or fi comode, dar pentru parinti. Pentru copil care de multe ori sta cu spatele chircit ca intr-un hamac in materialul subtire ca panza de tifon, sau se zgaltaie la fiecare pietricica peste care trece din cauza rotilor mici si cu un cauciuc de o calitate indoielnica, nu stiu cat de comfortabil sau sigur este.
2. sa fie un model de alergare. Ei bine da! In caz ca nu stiati, s-au inventat si carucioarele pentru copii cu parinti sportivi. Sunt modele special concepute pentru a fi foarte usor manevrate in timpul alergarii, nefacand rabat deloc de la confortul si siguranta copilului. Ba din contra, daca ma intrebati pe mine, aceste modele pot primi usor cateva puncte in plus la nota finala in ceea ce priveste calitatea materialelor, siguranta si confortul.
Intre 5 si 8 noiembrie a avut loc la Romexpo cel mai mare targ pentru copii, intre 0-7, parinti si viitori parinti – Baby Boom Show. Bineinteles ca n-am putut lipsi stiind clar ca este locul unde vor veni o multime de expozanti cu oferte si era un bun prilej pentru cumpararea unui carucior. M-am intalnit si cu Daniel si impreuna cu sotiile am petrecut cateva ore bune printre standurile cu oferte care mai de care.
Ne-a atras atentia standul celor de la portbagajeauto.ro, importator unic in Romania a firmei suedeze Thule, care a venit pe piata cu produse specifice sportivilor: carucioare de alergare pentru un singur copil si pentru gemeni, carucior destinat schiorilor, sau carucioare care se pot adapta la bicicleta. Stiam de aceste carucioare. Le vazusem pe internet, citisem o multime de recenzii despre ele insa atunci le vedeam pentru prima data pe “viu”. Pentru mine a fost dragoste la prima vedere. De cum l-am vazut am stiut ca este caruciorul care indeplineste cele doua criterii pe care le cautam.
Ne-am intors a doua zi si cu Tea pentru a face un drive test imbracati corespunzator, adica in echipament de alergare. Se cam uitau ciudat expozantii la noi insa zambetul de pe chipul Teei la sfarsitul turei ne-a demonstrat ca s-a simtit excelent in caruciorul Thule Urban Glide.
Alegerea fusese facuta. Eram acum convins ca acesta este caruciorul pe care il vreau pentru fetita mea, caruciorul cu care voi putea iesi la antrenamente in parc si de ce nu, cu care voi alerga in cursele de sosea de la anul 🙂
Caracteristicile de pe site-ul importatorului il recomanda ca pe un carucior sport versatil, foarte usor si cu un design aerodinamic, fiind ideal pentru deplasarile urbane sau pentru a face jogging, impreuna cu bebelusul, pe traseul preferat din parc.
– Roata fata pivotanta, cu posibilitate de blocare daca vreti sa alergati sau parcurgeti un teren accidentat.
– Ghidon ergonomic, reglabil pe inaltime, pentru confortul parintilor.
– Rotile gonflabile, care ofera un confort la rulare sporit, asigurandu-va astfel o plimbare cat mai relaxanta (diametru roata fata: 30.4 cm / diametru roti spate: 40.6 cm)
– Scaun captusit, cu partea superioara ventilata, rabatabil aproape la orizontala, creand conditii optime pentru reprizele de somn din timpul plimbarii.
– Centura de siguranta in 5 puncte, ajustabila, asigura securitate maxima copilului.
– Copertina reglabila in pozitii multiple, cu fereastra de vizionare in partea superioara, pentru supravegherea copilului.
– Diverse buzunare de plasa si compartiment de depozitare inferior, cu fermoar si rezistent la umezeala, care asigura spatiul necesar pentru diverse haine si alte accesorii.
– Caruciorul este echipat cu un inteligent sistem de rabatare, prin simpla actionare cu o singura mana a unui maner.
– Pentru economie de spatiu in cazul transportului cu masina sau a depozitarii, rotile spate dispun de sistem rapid de demontare, volumul caruciorului reducandu-se astfel considerabil.
– Prin atasarea landoului special conceput, Thule Urban Glide poate fi utilizat inca de la nastere.
– Greutate maxima admisa: 34 kg
Nu pot spune decat ca de abia astept semimaratonul si maratonul international Bucuresti de la anul. Iar pana atunci, daca vedeti prin parc un “nebun” cu rucsac in spate impingand caruciorul atunci sa stiti ca asa se antreneaza un tata de fata pentru Marathon des Sables 2016 😀
Voi reveni cu un review complet al caruciorului de indata ce vine bebe. Pana atunci, va las cu niste poze de la despachetare si montare (apropos, montarea s-a facut in 10 secunde ) dar si cu filmuletul drive testului.