Bagajele sunt gata!


Cand am pornit in aventura numita Mararathon des Sables mi-am dorit foarte mult sa fi gasit pe blogurile participantilor romani, detalii legate de tot ceea ce inseamna aceasta cursa nebuna. Incepand de la antrenamente, echipament, nutritie, ce anume sa iei cu tine in desert o saptamana, de ce anume te poti lipsi ca sa usurezi greutatea rucsacului cu care alergi in spate si asa mai departe.

M-am documentat in schimb cat am putut de bine de pe site-urile unor concurenti straini si apoi am inceput sa imi alcatuiesc propriul program de antrenament, plan de nutritie, sa testez echipamente si sa aleg variantele optime. Sa nu uitam ca inainte de toate, Marathon des Sables este o cursa a planificarii minutioase. Pentru ca timp de o saptamana te bazezi exclusiv pe ce ti-ai pus in rucsacul pe care il cari in spate, incepand cu mancare, prafuri isotonice, geluri energizante, sac de dormit, imbracaminte de schimb (seara la cort), articole de igiena si medicamente, absolut tot ce ai nevoie supravietuirii in desert timp de 7 zile. Daca ti-ai uitat ceva la startul primei etape, nu mai ai nici o sansa sa te intorci si sa recuperezi ce-ai lasat in tabara de baza. Acele bagaje sunt duse de organizatori la hotel, unde te asteapta peste 7 zile, la terminarea cursei. Asadar este extrem de important sa iti pregatesti atent rucsacul de cursa cu tot ce ai nevoie  insa nimic extra, deoarece orice gram in plus se aduna, iar greutatea finala iti poate afecta serios alergarea, mai ales pe un teren total neprietenos si la o temperatura de 50 de grade.

Asadar, am inceput sa scriu o serie  de articole referitoare la pregatirile pentru Marathon des Sables, echipament, nutritie, antrenamente, petru a servi drept inspiratie si altor alergatori romani care pe viitor vor sa ia cu asalt dunele de nisip din Maroc. Insa, de la bun inceput as dori sa fac o precizare: programele de antrenament si nutritie sunt cu caracter exemplificativ si nu au aplicabilitate generala iar stabilirea unor astfel de programe se face doar cu ajutorul si consultarea unui specialist. Cu alte cuvinte, ce poate merge bine la mine, poate fi diferit la voi. Insa caracterul informativ al lor poate fi util celor care vor participa la editiile viitoare ale Marathon des Sables.

Pentru cei dinte voi care nu au citit articolele precedente, o puteti face aici:

Cum au mai ramas doar 10 zile pana la start si am intrat in perioada de odihna inainte de cursa, intrega atentie imi este indreptata spre finalizarea rucsacului de cursa. Si credeti-ma ca este al naibii de greu sa ingramadesti intr-un rucsac cu o capacitate de 20L tot ce iti trebuie pentru 7 zile de competitie, sa le impachetezi in asa fel incat sa incapa, sa alegi variantele cele mai usoare ale unor articole banale gen servetele, periuta si pasta de dinti, etc. Voi intra numaidecat in amanunte si le voi imparti pe categorii. Dar ca sa va dati seama cu ce ma confrunt, poza urmatoare vorbeste de la sine 🙂

mds_the whole thing_small

Echipament de cursa

1.  CompresSport ProRacing Triathlon Shirt 119 gr
2.  CompresSport Multisport Underwear Short 106 gr
3.  CompresSport Maneci ProRacing 40 gr
4.  CompresSport sosete 44 gr
5.  CompresSport Jambiere UltraRace&Recovery 39 gr
6.  Salomon S-Lab XT6 622 gr
7.  Sort Asics 80 gr
8.  Gaitere MdS 62 gr
9.  Sapca Salomon 59 gr
10.Buff MdS 36 gr
11. Ochelari de soare 52 gr
12. Ceas Garmin Fenix2 86 gr
TOTAL 1345 gr

mds_tinuta de cursa_small

Tinuta de schimb (in bivuac)

1. MdS UltraLight Jacket 80 gr
2. MdS UltraLight Pants 70 gr
3. Pantaloni scurti Asics 92 gr
4. Tricou maneca lunga 160 gr
5. Tricou maneca scurta 80 gr
6. Papuci 46 gr
7. MdS Compression Recovery Socks 67 gr

TOTAL 595

mds_echipament bivuac_small

Echipament obligatoriu

1.  MdS Backpack 590 gr
2.  Izopren 116 gr
3.  Sac de dormit Husky Micro 600 gr
4.  Busola Silva Ranger 75 gr
5.  Cutit cu lama de metal 16 gr
6.  Crema de soare 67 gr
7.  Frontala Petzl 167 gr
8.  Pompa antivenin 86 gr
9.  Pasaport 40 gr
10. Baterii rezerva 75 gr
11. 10 ace de siguranta 5 gr
12. Amnar 27 gr
13. Folie de supravietuire 38 gr
14. Fluier 10 gr
15. 200 euro 4 gr
Total: 1916 gr

mds_echipament obligatoriu_small

Igiena + medicale

1.  Servetele comprimate 56 pastile 160 gr
2.  Mini pasta de dinti 7 gr
3.  Mini periuta de dinti 5 gr
4.  Dezinfectant Betadine 43 gr
5.  Benzi kinesio 18 gr
6.  Alifie de galbenele 22 gr
7.  Tiger Balm Plasturi 2 buc 29 gr
8.  Ice Power Gel 30 gr
9.  Nurofen, Imodium,aspirina, triferment 7 gr
10. Pudra de talc 63 gr
11. Poket stove si 20 de tablete sbit 184 gr
12. Bol incalzit apa 51 gr
13. Plasturi (10buc) 6 gr
14. Laveta uscata 25 gr

Total: 650 gr

mds_medicale, igiena_small

Nu pot sa trec peste aceasta poza fara sa insist asupra unei decoperiri: servetelele comprimate Mini Tissue! Tot cautand variante cat mai usoare si care sa ocupe cat mai putin spatiu, am gasit aceste minuni mici cat o pastila de Paracetamol si care atunci cand pui peste ele cateva picaturi de apa se transforma in servetele de 20cm x 30cm biodegradabile! 🙂 Destul de mult spatiu salvat in rucsac, ca sa nu mai spun de greutate. Multumesc SAP Runners, prietenii din programul Primul Maraton.

De unde plecasem de la ideea ca rucsacul nu va putea avea mai putin de  12kg, am reusit sa il aduc la 9kg si sunt convins ca se putea si mai jos de atat, renuntand poate la niste articole de mancare sau echipament (nu din cel obligatoriu). Insa fiind la prima participare si nestiind ce ma asteapta, decat din povestiri si documentare, nu am vrut sa-mi asum nici un risc. Vreau sa duc la bun sfarsit aceasta cursa pentru care am primit sprijinul atator prieteni dragi si tare n-as vrea sa dezamagesc pe nimeni.

Va fi intr-adevar aventura vietii mele si voi incerca sa o documentez cat mai bine pentru ca la intoarcere sa puteti vedea si voi cele mai importante momente din aceasta cursa de 250km prin Sahara. Multumesc Daniel Cirstoveanu pentru camera GoPro. Promit sa surprind cadre frumoase sau mai putin frumoase din aceasta aventura 😀

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.