#beatyesterday si drumul catre performanta


De curand Garmin a lansat in Romania a saptea generatie a gamei de ceasuri multisport Fenix, intr-un eveniment la care am avut placerea sa fiu prezent si eu. Garmin si-a facut o obisnuinta din a introduce functionalitati inovatoare pe gama Fenix si nici de aceasta data n-a facut o exceptie. Imi aduc aminte de cateva, care la vremea la care au fost prezentate pe piata ne-au lasat cu gura cascata intrebandu-ne oare ce mai pot aduce nou si incorpora intr-un device atat de mic. Senzorul optic de puls prezent pentru prima data pe Fenix3 HR, hartile incluse in memoria lui Fenix5x, oximetru, posibilitatea de a face plati direct cu ceasul si de a asculta muzica fara a mai fi nevoie sa cari telefonul cu tine, toate aceaste prezente pe Fenix 5 Plus. Si toate acestea pe langa zecile de functionalitati ale unui smartwatch multisport.

Ei bine, tocmai cand ne intrebam oare ce s-ar mai putea adauga celor de mai sus, Garmin ne raspunde simplu: incarcarea solara!
Odata cu lansarea gamei Fenix6, incarcarea solara este prezenta pe modelul de top al Gamei, Fenix6x Pro Solar. Aceasta nu inseamna ca ceasul devine complet autonom, nemaifiind nevoie de incarcarea clasica, la priza (desi sunt convins ca tehnologia intr-acolo se indreapta). Incarcarea solara in schimb poate prelungi viata bateriei cu pana la 50%, adica un maxim de 80 zile + 40 de zile extensie prin incarcare solara, in functie de modul in care este folosit ceasul.

Mod smartwatch: pana la 21 zile (+24 ore)
Mod GPS: pana la 60 de ore (+6 ore)
Mod GPS + muzica: pana la 15 ore (+1 ora)
Mod GPS maxim baterie: pana la 120 de ore (+28 ore)
Mod GPS expeditie: pana la 46 de zile (+10 zile)
Mod ceas battery saving: pana la 80 de zile (+40 zile)

Calculul a fost facut tinand cont de purtare 24/7 si expunere 3 ore pe zi la soare, in conditii de 50.000 lux. Pentru a privi lucrurile in perspectiva, atunci cand nu este nici un nor pe cer iar soarele arde cu putere intensitatea luminii ajunge la 120.000 lux. Asadar ecranul de tip Power Glass actioneaza ca o celula fotovoltaica si transforma intensitatea lumnii in energie pe care o stocheaza in bateria ceasului.

Daca aceasta functionalitate ar fi aparut cu un an in urma, cu siguranta n-as mai fi avut nevoie sa car o baterie externa de aproape 500gr cu mine prin desert, la cursele la care am fost.

Alerg de o saptamana cu acest model, prin amabilitatea Trisport si pot sa spun ca inca nu am reusit sa testez toate functionalitatile de care dispune acest ceas.

Puteti vedea toata gama Fenix6 pe Trisport.ro

Pentru cei pasionati de cifre si detalii gasiti aici o comparatie intre Fenix5 si Fenix6

Ce mi-a placut foarte tare la evenimentul de lansare a fost faptul ca ambasadorii Garmin si-au daruit ceasurile lor unor sportivi aflati la inceput de drum. De 8 ani, de cand m-am apucat serios de alergare ideea de a da inapoi comunitatii a fost un lucru care mi-a oferit mari satisfactii personale dar m-a si responsabilizat in acelasi timp si a fost laitmotivul tuturor curselor mele. A fost motorul care m-a tinut concentrat si conectat pana acum.

Ruben Chivi, are 15 ani si este multiplu campion national la 4x100m si 4x400m stafeta, in conditiile in care stim cu totii cat de greu este sa faci performanta in Romania. Stiam ca isi doreste foarte tare un ceas cu care sa isi monitorizeze antrenamentele, asa incat i-am oferit Fenix5x-ul care m-a insotit pe toate cele 7 continente in ultimii doi ani. De ceasul acesta ma leaga foarte multe amintiri, unele placute, unele mai putin placute (ca asa e in sport, uneori te chinui, alteori te bucuri). Multe povesti se ascund in spatele cifrelor de pe ecran. Tind sa devin nostalgic atunci cand vorbesc despre acel ceas, insa am simtit o mare bucurie in suflet cand am putut sa il ofer lui Ruben, cand am vazut bucuria din ochii lui si ca parca nu-i venea sa creada ca e al lui si intarzia momentul in care sa il scoata din cutie si sa si-l puna la mana.

Despre asta este sportul! Despre munca, talent, bucurie, chin, speranta.

Iar eu sper din tot sufletul ca acest ceas sa-l ajute sa-si implineasca visul de a aduce o medalie olimpica pentru Romania.

Multumesc Trisport si Garmin pentru lucrurile minunate pe care le construim impreuna!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.