Ganduri la sfarsit de an


“A mai trecut un an prin noi
A fost si soare au fost si ploi”

Celebrele versuri de la Compact descriu cel mai bine gandurile mele legate de anul competitional dar si calendaristic 2015. A fost un an care a avut de toate:  curse grele dar deosebit de frumoase, momente care imi vor ramane intiparite in minte mult timp de acum incolo, proiecte incepute si finalizate, precum si altele care se contureaza, un an cu prietenii noi dar si cu prietenii vechi, consolidate, un an in care am inceput sa ma cunosc mai bine, sa fac diferenta dintre a-ti dori si a vrea si nu in ultimul rand un inceput de drum complet nou pentru mine, ca viitor (foarte curand) tatic.

Imi propusesem la inceputul anului, ca acesta sa fie un an al curselor dificile si mai putin numeroase in comparatie cu 2014 care a fost un an al volumului atat din punct de vedere al kilometrilor alergati in antrenamente dar mai ales al numarului de competitii la care am participat (aproape 20). Asadar, dupa doi ani de visat si facut planuri am reusit sa ajung si am terminat pe picioarele mele una dintre cele mai dificile curse la care am participat pana acum, Marathon des Sables (250km alergare in desert). A urmat apoi intrarea mea in mica deocamdata dar pe viitor numeroasa familie Ironman Romania, prin terminarea cu succes a primului meu concurs de Ironman (3,8km inot – 180km ciclism – 42,2km alergare). A treia provocare din repertoriul 2015 a fost alergarea unui ultramaraton montan, o cursa de peste 100km, pe care am reusit sa o termin cu bine la CiucasX3.

MdSIronman ciucasx3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acestea au fost obiectivele principale din 2015, care trebuie sa recunosc, mi-au adus multa bucurie si pentru care am muncit atat cat mi-a permis timpul pentru a le indeplini. Nu uit si voi afirma asta intodeauna: sunt un sportiv amator, cu un job intr-o multinationala, cu familie si responsabilitati si pentru care miscarea inseamna in primul rand placere si reprezinta un stil de viata. Nu am avut niciodata pretentii la podiumuri si medalii pentru ca sunt constient ca nu voi putea sa-mi dedic niciodata 100% timpul antrenamentelor pentru a ajunge la acea performanta. Insa mi-a placut sa dau un sens alergarilor mele si am ales sa fac asta implicandu-ma in comunitate, in proiecte sociale si de mediu, pentru ca asa am simtit eu ca pot deveni un exemplu, in primul rand pentru mine si familia mea si mai apoi pentru ceilalti. Este un sentiment tare placut sa stii ca actiunile tale pot aduce bucurie si speranta pentru cei din jurul tau si pentru generatiile viitoare.

In pofida curselor dificile de anul acesta, am fost ferit de accidentari noi, insa s-au accentuat unele mai vechi. 2012 si 2013 au fost doi ani in care am alergat destul de mult in antrenamente (>6500km) si a urmat apoi un 2014 cu multe competitii si putin timp de refacere. Din pacate durerea lombara cu care m-am intors de la Sahara Marathon si-a aratat coltii in ultimele doua luni si a trebuit sa renunt la alergat pana la sfarsitul anului si sa imi concentrez eforturile pe kinetoterapie si recuperare. Insa despre asta voi scrie pe larg intr-un articol viitor. Tot ce pot sa subliniez acum este importanta recuperarii intre competitii dar si a includerii in antrenamente a unor sedinte la sala de fitness pentru intarirea trenului superior si a musculaturi paravertebrale.

2016 se anunta un an interesant pentru mine atat din perspectiva de proaspat tatic cat si datorita continuarii unor proiecte pe care le-am inceput in 2015 si care cu ajutorul unor oameni deosebiti vor continua si la anul. Astfel, campania Dune de Padure de anul acesta, care si-a propus sa traga un semnal de alarma asupra desertificarii sudului Romaniei, prin participarea mea la Marathon des Sables se va transforma la anul in Aleg sa impaduresc.

In cazul meu as putea face un joc de cuvinte spunand Ale(r)g sa impaduresc. Daca va intrebati pe ce meleaguri mai alerg pentru a ajuta la impadurirea sudului Romaniei, ei bine din nou la … Marathon des Sables! 🙂 La scurt timp dupa intoarcerea mea din desert, cand cei de la Calivita, care citisera ispravile mele printre dunele de nisip si posibilitatea sprijinirii Padurii Copiilor, m-au intrebat daca nu vreau sa mai merg inca o data, nu mi-a venit sa cred. Era o cursa la care m-as fi intors oricand insa la care sincer nu mai speram sa ajung asa curand, datorita taxei de participare total neprietenoase. Le multumesc din suflet pentru oportunitatea de a fi din nou acolo si pentru ca au avut si au incredere in mine. Le multumesc deasemenea ca au empatizat si s-au alturat si cauzei pentru care eu alerg si anume Padurea Copiilor.

Aleg sa impaduresc

Daca anul trecut am reusit in urma campaniei sa plantam 1000 de puieti, anul acesta sper ca vom reusi mult mai mult. Asta si pentru ca doi prieteni, doi “nebuni frumosi” s-au alaturat campaniei Aleg sa impaduresc. Este vorba despre Vlad Tanase si Andrei Rosu, care vor alerga in martie la 6633 Arctic Ultramarathon, o cursa de 560 de kilometri in 8 zile, la multe grade cu minus.

Prin Aleg sa impaduresc ne dorim din nou sa tragem un semnal de alarma asupra desertificarii sudului Romaniei, si modul prin care stim noi sa facem asta este sa alergam la extremele climatice (desertul Sahara 50+ / cercul polar -50). Insa Aleg sa impaduresc nu este numai despre alergare.  Fiecare dintre cei care vor sa se implice isi vor putea folosi hobby-urile pentru a face asta. Campania de strângere de fonduri adresată publicului larg își propune să mobilizeze comunităţile de sportivi, grupurile de coaching, grupurile de părinţi sau viitori părinţi, persoane preocupate de un stil de viaţă sănătos și pe oricine iubește natura:
– să doneze,
– să voluntarieze,
– să își folosească hobby-urile pentru a atrage fonduri: lucru manual, gătit, participarea la competiţii sportive etc.,
– să ducă mai departe mesajul campaniei și să inspire alte persoane să se implice.

Am sustinut Padurea Copiilor si anul trecut si anul acesta. Insa de la anul, motivatia mea este si mai puternica. Asta datorita faptului ca in curand se va implini cea mai mare dorinta a vietii mele, si consider ca toti copiii merita sa se nasca si sa creasca intr-un mediu curat si verde.

Tineti aproape de noi, sustineti-ne, fiti parte a campaniei Aleg sa impaduresc si sunt convins ca peste ani, cand veti privi in urma veti avea un imens sentiment de multumire sufleteasca.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.