Inceputul lunii octombrie transforma in fiecare an Bucurestiul intr-un oras al oamenilor carora le pasa, care pun pret pe miscare si un stil de viata sanatos si care incearca sa schimbe usor mentalitatea invechita prin care sportul in general e pierdere de timp. Cu totii cred ca va mai aduceti aminte cum se “sareau” orele de sport din scoala prin aducerea unei scutiri pentru o afectiune inexistenta. Din fericire, sportul de masa in Romania, respectiv alergarea, castiga teren din ce in ce mai mult iar competitiile sunt atat de multe si atat de variate ca gen si dificultate, incat, ca si persoana careia ii place alergarea trebuie sa-ti stabilesti un calendar competitional inca de la inceputul anului.
Spuneam de oameni care fac miscare si imbratiseaza un stil de viata sanatos. Intr-adevar, suntem putini (1%) raportat la populatia Bucurestiului, insa acest numar creste de la an la an, iar cifrele unui sondaj de piata realizat de Quantix cu sprijinul Daedalus nu pot decat sa ne bucure in acest sens. Eu unul sunt optimist ca in cativa ani Romania va avea in ADN cultul pentru sport dar si respectul pentru cei care il practica din partea celor care nu fac neaparat acest lucru.
Anul trecut spuneam mai in gluma mai in serios ca voi mai alerga la Maratonul International Bucuresti doar atunci cand traseul va fi alcatuit dintr-o singura bucla, precum la marile curse de afara. Pe traseul format pana acum din doua bucle alergasem deja la cateva editii si ca si mine, toata lumea astepta probabil o schimbare. Doar ca toate demersurile ABRC (Asociatia Bucharest Running Club) se loveau de refuzul primariei de a opri traficul pe 42km in Bucuresti intr-o zi de duminica. Probabil, considerau ca Bucurestiul este deasupra unor capitale ca Berlin, Roma, Paris unde acest lucru se intampla de cativa zeci de ani, fara sa mai deranjeze pe nimeni. Ba din contra, din experienta proprie (am alergat atat la Roma cat si la Berlin) oamenii privesc ziua maratonului ca pe o sarbatoare a orasului. Ii respecta pe alergatori si ies intr-un numar impresionant pe strazi pentru a-i incuraja si realizeaza ca un astfel de eveniment bine organizat nu poate fi decat benefic pentru oras (atragerea de turisti, hoteluri si restaurante pline, etc)
Dar iata ca anul acesta a sosit si surpriza. Maratonul international Bucuresti va avea un traseu nou, format dintr-o singura bucla, in total un numar de 33km unici, inchisi traficului rutier, diferenta de 9km facandu-se din intoarceri pe mici parti din traseu. Este o premiera pentru Bucuresti, si sincer, imi doresc ca acesta sa fie doar inceputul. Sunt convins ca vor fi in continuare foarte multi oameni suparati ca pret de cateva ore nu vor mai putea folosi masina sau vor trebui sa ocoleasca zona, insa orice inceput e greu. De fapt este un inceput catre normalitate.
Le-as propune insa acestora o alternativa pentru ziua de duminica, 4 octombrie. Cand a fost ultima data cand au lasat la o parte incrancenarea de pe chipuri si goana nebuna din fiecare zi si au iesit la plimbare, relaxati pe strazile Bucurestiului? Nu de alta, dar se anunta vreme frumoasa si in plus vor avea ocazia sa vada peste 10.000 de oameni in tricouri si colanti, care se lupta cu propriile limite pentru a-si duce la capat cursa. Puteti sa va opriti o clipa si sa observati frumusetea acestei multimi, sa oferiti o incurajare, un gand bun unei persoane pe care n-o cunoasteti. Va vor da in schimb multumirile si zambetele lor, chiar daca fiecare pas facut reprezinta pentru ei o lupta. Si chiar daca nu vor fi in stare sa mai vorbeasca, in sufletele lor ei tot va vor multumi, pentru ca se vor agata de fiecare incurajare, pentru a ajunge la finish. Si zau ca e tare frumos sa stii in sinea ta ca ai contribuit la reusita atator oameni.
Asadar, traseul de anul acesta, atat pentru alergatori, dar mai ales pentru cei care vor sa ne sustina este urmatorul 😀
Descrierea traseului
START Piata Constitutiei – Bd. Libertăţii – Piaţa Francofoniei – dreapta, pe Calea 13 Septembrie – Piaţa Arsenalului – dreapta, pe Str. Izvor – stânga, pe Str. B.P. Hasdeu – dreapta, pe Splaiul Independenţei – dreapta, pe Bd. Libertăţii – stânga, pe Bd. Naţiunile Unite – dreapta, pe Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – dreapta, către Bd. Unirii – stânga, pe lângă Fântâna Mare – stânga, prin faţa Unirea Shopping Center – stânga, pe Str. Halelor – Splaiul Independenţei – dreapta, pe Calea Victoriei – dreapta, pe Bd. Dacia, pâna la intersectia cu Str. H. Coandă – intoarcere catre Calea Victoriei – dreapta, catre Piata Victoriei – la intersecţia cu Str. Sevastopol, întoarcere pe Calea Victoriei – dreapta, pe Str. Ştirbei Vodă – stânga, pe Str. Ion Câmpineanu – dreapta, pe Calea Victoriei – dreapta, pe Splaiul Independenţei – Piaţa Operei – dreapta, pe Bd. Regina Elisabeta – la Cercul Militar Naţional, întoarcere pe Bd. Regina Elisabeta – Piaţa Operei – Splaiul Independenţei – Pod Eroilor – trecere pe celălalt sens al Splaiului Independenţei – Pod Izvor – dreapta, pe Bd. Libertăţii – dreapta, pe Calea 13 Septembrie – Piaţa Arsenalului – stânga, către Şos. Panduri – dreapta, pe Şos. Panduri – la intersecţia cu Str. Prof. Dr. Francisc Iosif Rainer, întoarcere pe celălalt sens al Şos. Panduri – la intersecţia cu Calea 13 Septembrie, continuare pe Bd. Tudor Vladimirescu – la intersecţia cu Calea Rahovei, întoarcere pe celălalt sens al Bd. Tudor Vladimirescu – dreapta pe Calea 13 Septembrie – Piaţa Francofoniei – dreapta pe Bd. Libertăţii – la Piaţa Regina Maria, întoarcere pe Bd. Libertăţii – Piaţa Constituţiei – dreapta, pe Bd. Unirii – Piaţa Unirii – Piaţa Alba Iulia – dreapta, pe Bd. Burebista – la intersecţia cu Str. Popa Stoica Fărcaş, întoarcere pe Bd. Burebista – Piaţa Alba Iulia – dreapta, pe Bd. Decebal – Piaţa Muncii – Bd. Basarabia – la intersecţia cu Bd. Chişinău, întoarcere pe Bd. Basarabia – dreapta, în parcul Arenei Naţionale – tur exterior Arena Naţională – la ieşirea din parc, dreapta, pe Bd. Basarabia – Piaţa Alba Iulia – Piaţa Unirii – dreapta, prin faţa Unirea Shopping Center – stânga, pe Str. Halelor – Splaiul Independenţei, până la Piaţa Operei – la Piaţa Operei, întoarcere pe celălalt sens al Splaiului Independenţei – dreapta, pe Bd. Libertăţii – SOSIRE în Piaţa Constituţiei.
Anul acesta, ca si acum doi ani, voi face parte din echipa oficiala de pacemakeri, cei pe care i-ati vazut pe la competitii alergand cu baloane agatate de tricouri. A fost o experienta tare placuta in trecut, pe care am zis ca vreau s-o repet (povestea cursei de acum 2 ani)
Va mai puteti inscrie la Maratonul International Bucuresti la una din cele 4 probe, pana vineri, 25 septembrie, aici
- Maraton 42,195 km
- Semimaraton 21,097 km
- Maraton stafeta 4 x 10,548 km
- Cursa populara 3,5 km