Tu respiri corect?


La prima vedere poate parea putin ciudata intrebarea iar raspunsul ar putea veni destul de repede. “Normal ca respir corect! Ce intrebare e asta?” Multi dintre voi sunt convins ca nu v-ati fi gandit pana acum ca se poate respira corect sau incorect. Pana la urma este o activitate a organismului nostru care se desfasoara fara ca noi sa bagam prea mult de seama. Si pentru ca sunt un ITst convins imi vine in minte o singura comparatie “procesul ruleaza in background” 😀

V-ati gandit vreodata de cate ori respirati intr-o zi? Daca doriti putem face un calcul. Tinand cont de faptul ca in medie, respiram de 12 ori pe minut, asta inseamna 17280 de respiratii in 24 de ore. Si asta luand in calcul o zi normala din punct de vedere al activitatilor pe care le desfasuram. Pentru ca daca vorbim aici de activitati ce presupun un efort ridicat (activitatile sportive, si nu numai), aceasta cifra este mult mai mare.

Pana acum cateva zile habar nu aveam ca exista o tehnica a respiratiei corecte si ca pentru cei care o cunosc si o stapanesc, beneficiile sunt uriase. Stiinta respiratiei consta in controlul si dezvoltarea musculaturii respiratorii, pentru a atinge o expansiune maxima a cavitatii toracice si a oxigena in acest mod cat mai bine plamanii si implicit sangele. Enumar doar cateva din beneficiile pe termen mediu si lung pentru sportivi: capacitate mai mare la efort sustinut, recuperare rapida dupa efort, imbunatatirea performantelor sportive, etc.

Pot spune din experienta proprie ca atunci cand am vrut sa maresc substantial ritmul alergarii si sa incerc sa il mentin pe o distanta mare, am avut acea senzatie de lipsa a aerului, de sufocare. Mi s-a intamplat de cateva ori si trebuie sa recunosc ca nu e prea placut si fara sa vrei revii la ritmul confortabil dinainte, chiar daca iti propusesei altceva cand ai plecat de acasa 😀

Si daca v-as spune acum ca exista un aparat, dezvoltat, si nu glumesc acum, de cercetatorii britanici, care ne rapeste doar 10 minute din alergatura noastra zilnica pentru a ne oferi in schimb o respiratie corecta, cu toate beneficiile care rezulta de aici?

Astazi mi-a fost oferit de catre reprezentantii din Romania ai companiei POWER Breathe o astfel de “jucarie” care sa ma ajute, spun ei, in marirea capacitati pulmonare, dobandirea unei respiratii corecte, imbunatatirea performantelor sportive si recuperarea rapida dupa un efort sustinut. Citind si documentandu-ma mai mult, pentru ca v-am spus, pana acum cateva zile habar n-aveam despre ce e vorba, am descoperit ca in spatele lui stau zeci de ani de cercetari stiintifice si ca este folosit pe scara larga de campioni olimpici si modiali, dar si de oameni din afara zonei sportive.

16_2-500x500

Paul Dicu, un om pentru care eu am o admiratie si un respect deosebit, pentru ca a reusit sa termine de 2 ori Marathon de Sable (MDS), o competitie dura de alergare 250 km in desert, in care trebuie sa duci in sapte un rucsac de 10 kg cu toate cele necesare supravietuirii timp de 6 zile, mi-a spus acum cateva luni: “Pentru Sahara Marathon, cel pe care o sa il alergi tu, ia cel mai bun timp al tau si mai adauga o ora!”
Mi s-a parut greu de crezut pentru ca aproape toate maratoanele alergate de mine pana acum au fost sub 4 ore si nu ma vedeam terminand Sahara Marathon in 5 ore. Insa venind de la el, sfatul mi s-a parut destul de pertinent.

De abia astept sa incep sa folosesc Power Breathe pentru ca rezultatele ar trebui sa se vada dupa 4 saptamani. Nici ca se putea un timing mai bun pentru maratonul din Sahara de pe 25 februarie! Face cineva un pariu ce timp voi scoate la maraton?
Sincer sa fiu nu stiu nici eu daca ma intrebati acum, insa cu ajutorul noii mele jucarii sper il contrazic pe Paul 😀

Principiul de functionare si mai multe detalii despre acest aparat il puteti gasi pe site-ul importatorului din Romania.

http://www.respiracorect.ro/

 

Eu va las cu un filmulet de prezentare si cu intrebarea “Vrei sa respiri corect?”

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.