Garmin Fenix 5x, my running buddy


Acum 7 ani intram timid, cu pasi mici, in lumea frumoasa a alergarii, indragostindu-ma iremediabil de libertatea pe care ti-o da miscarea si de beneficiile aduse de sport in general. Evident ca o data cu inscrierea la prima competitie si antrenamentele aferente, am simtit nevoia de a-mi monitoriza progresul si asa am inceput o relatie de lunga durata cu Garmin.

De ce Garmin?

Pentru ca in urma informatiilor adunate inaintea achizitiei, mi-am dat seama ca este exact ceea ce aveam nevoie. Primul meu ceas a fost Garmin 310XT, de care nu m-am despartit vreo trei ani si care a fost martorul inceputului meu ca alergator pe distanta lunga. Apoi am vrut sa vad cum se “simte” un half ironman si un Ironman si a trebuit sa ma despart de 310XT pentru a-mi cumpara un model capabil sa-mi monitorizeze si antrenamentele de inot si bicicleta. Si astfel a intrat in familie, Garmin Fenix 2. Un ceas care a vazut multe, care a fost martorul bucuriilor dar si a neputintei, care m-a disciplinat in antrenamente si m-a invatat sa am rabdare, m-a insotit in cele mai frumoase aventuri dar si cele mai dificile: de doua ori la Marathon des Sables, de doua ori la X-man Oradea (Half Ironman si Ironman), o data la TriChallenge Mamaia (distanta olimpica), multe curse montane, primul ultramaraton pe Transfagarasan, prima mea cursa de peste 100km – Ciucas X3 si cred ca e timpul sa ma opresc din enumerare pentru ca deja incep sa devin nostalgic. Cert este ca de ambele ceasuri ma leaga amintri foarte frumoase si fiecare m-a ajutat, in felul lui, sa devin ceea ce sunt acum, pe plan sportiv.

Inainte de prima cursa din circuitul CaliVita 7 Deserts, Sahara Race (Namibia) m-am despartit si de Fenix 2 si am avut bucuria de a intra in posesia celui mai avansat ceas multisport de pe piata la ora actuala (fara nici o exagerare) – Garmin Fenix 5x. Intrucat urma sa il “plimb” pe la 7 curse extreme pe toate cele 7 continente intr-unele dintre cele mai ostile medii de pe planeta, Fenix 5x(treme) mi s-a potrivit manusa. Chiar si numele ma ducea cu gandul la aventura care era pe cale sa inceapa. E inutil sa spun ca ne-am imprietenit imediat si sunt convins ca relatia noastra va fi una de foarte lunga durata 🙂

Citisem mult despre el inainte sa il primesc, il am deja de 4 luni, am trecut impreuna prin doua curse de 250km fiecare (in desertul Namib si in desertul Gobi) si tot mai sunt momente in care ma uimeste cate stie sa faca. Asa ca musai trebuie sa va povestesc si voua despre Fenix 5x, partenerul meu de antrenament.

Ce este Garmin Fenix 5x?

Mai intai de toate este un ceas cu functii de baza pe care le are orice ceas: afisaj ora, data, cronometru. Insa nu orice ceas ci unul destept (smart) care iti afiseaza si pulsul, iti numara pasii, etajele urcate si coborate, iti face o analiza a calitatii somnului, cu alte cuvinte iti monitorizeaza de fapt nivelul de fitness. Se sincronizeaza perfect cu telefonul astfel incat toate notificarile sa fie la o privire distanta (apeluri, e-mail, sms, whatsapp, messenger)
Apoi, este un ceas multisport pentru ca se foloseste de GPS-ul integrat si acceleromentru pentru a masura distanta parcursa, caloriile arse, altitudinea si te trage de maneca sa te pui in miscare atunci cand stai pe loc mai mult timp. In scurt timp realizezi ca nu esti doar posesorul unui simplu ceas ci incepe sa devina un prieten de nadejde in toate activitatile zilnice, ce includ sau nu miscarea.

I’ll be watching you!

Atata vreme cat il ai la mana, ceasul se transforma intr-un Big Brother care iti urmareste orice miscare, iti stabileste obiective si te trage de maneca printr-o vibratie scurta si un mesaj pe ecran cat se poate de elocvent “Move!” – atunci cand lenevesti prea mult 🙂

Numarul de pasi sau de etaje urcate si coborate, le stabileste zilnic in functie de nivelul de fitness pe care il ai la momentul respectiv. Dureaza cam o saptamana pentru ca ceasul sa-ti invete obiceiurile zilnice iar apoi isi stabileste un algoritm prin care creste sau scade parametrii obiectivului. Spre exemplu prima data cand l-am pus la mana mi-a stabilit un minim de 7500 de pasi pe zi, urmand ca a doua zi, sa ajusteze cifra in functie de ce facusem in ziua precedenta, ajungand in scurt timp sa am o medie de 12-20.000 de pasi pe zi.

Toate aceste date sunt disponibile bineinteles si in aplicatia Garmin Mobile Connect care se sincronizeaza in permanenta cu telefonul. Aplicatia este disponibila atat pe iOS cat si Android si Widows Phone.

 

Nu stii ce sport sa faci? Garmin le monitorizeaza “aproape” pe toate

Inainte de inceperea unei activitati sportive este de ajuns sa intri in meniul principal si vei gasi o lista generoasa din care vei putea alege. De la alergare (afara sau pe banda), inot (afara sau in piscina), ciclism, ski, golf, snowboard, triatlon, canotaj, catarare, etc. Ceasul, monitorizeaza cei mai importanti parametrii: distanta, timp, calorii consumate, altitudine, diferenta de nivel pozitiva / negativa, “se prinde” chiar si ce stil inoti (craul sau bras) in functie de miscarea bratelor si lista poate continua pe doua pagini.

Desi are senzor de puls optic ce permite luarea pulsului direct de la incheietura, prin sincronizarea unei centuri traditionale de puls, ceasul ofera niste parametrii in plus, mai ales atunci cand vine vorba despre alergare si anume: timpul mediu de contact cu solul in milisecunde, oscilatia corpului pe verticala in centrimetri, echilibrul stanga / dreapta in contact cu solul, afisat in procente. Acestea din urma pot fi de ajutor in evaluarea posturii de alergare si prevenirea unor eventuale accidentari. Daca procentul timpului de contact cu solul pe piciorul stang este sa spunem de 60% iar pe dreptul de 40% asta poate arata un dezechilibru care in timp poate duce la accidentari.

Cazul meu este mai mult decat elocvent in acest sens. Am alergat fara sa stiu avand piciorul drept mai scurt cu 3,5cm decat stangul din cauza unei contracturi musculare toracale pe partea dreapta a spatelui care a blocat soldul si a tras de piciorul drept in sus, acesta devenind mai scurt decat stangul. Evident ca presiunea in alergare s-a transmis catre piciorul stang si de aici, in timp, am facut un chist parameniscal de toata frumusetea datorita suprasolicitarii. Partea frumoasa este ca ceasul s-a prins de asta si acum, urmarind aceste date, dupa fiecare antrenament, imi pot da seama daca am avut o postura corecta sau daca acest dezechilibru inca mai exista si pot actiona in consecinta prin sedinte de fizioterapie si masaj.

Navigatie la indemana

Cum ar fi sa calatoriti intr-o locatie noua si sa nu trebuiasca sa porniti telefonul pentru a va orienta?In cazul de fata, Fenix 5x “stie” sa va ghideze la fel ca un GPS dedicat, deoarece vine cu harta Europei preinstalata si dispune de spatiu de stocare de 12GB, destul cat sa puteti adauga si hartile unor destinatii mai exotice.

Intrand in meniul Navigatie, puteti cauta puncte de interes (restaurante, benzinarii, etc), seta rute noi sau merge dupa o ruta prestabilita si incarcata in prealabil in memoria ceasului din Garmin Connect.

Un aspect destul de important atunci cand vine vorba de achizitionarea unui astfel de ceas este si durata bateriei, pentru ca in mod normal, la cate stie sa faca ar trebui ca bateria sa se epuizeze destul de rapid. Si cel mai bine am testat acest lucru la Sahara Race, cand timp de o saptamana a fost folosit in mod GPS cu sincronizare la 1s pentru a-mi monitoriza cele 6 etape de alergare cu distante cuprinse intre 35 si 84km, in rest ramanand in modul ceas. A fost nevoie sa-l incarc doar de doua ori intr-o saptamana, iar dupa etapa lunga, cea de 84km, pe care am terminat-o in 16h05m, ceasul mai avea 35% baterie.

In concluzie, Garmin Fenix5x nu este doar un simplu ceas ci mai degraba poate fi vazut ca un partener de antrenament care te monitorizeaza dar te si motiveaza sa iti atingi si sa iti depasesti obiectivele.  Il puteti gasi la Trisport, impreuna cu o echipa de oameni pasionati de miscare, gata oricand sa va povesteasca inzecit despre el dar sa va si ajute cu probleme tehnice, la nevoie

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.